Xavi Rota
Guitarra
i veu

Va néixer el 13 d’abril de 1979 a la vila d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat Nord). Cursa els estudis d’Història a la Universitat de Barcelona i treballa com a responsable de l’Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat.

Als 8 anys d’edat va començar els estudis de música, seguint els passos del seu pare, que havia sigut cantant de les orquestres Rosaleda i La Principal d’Igualada. Al solfeig li va seguir dos anys aburrits de piano, un any trist de flauta travessera, cant coral i harmonia moderna. Ha sigut cantaire de la Coral Olesa de la Passió, del Cor Estudi Montserrat Margarit i del Cor de la Capella de Música de la Seu de Manresa, amb qui l’any 2004 va gravar un cd de música sacra manresana.

Als 14 anys els seus pares li regalen la seva primera guitarra i a partir d’aquí va començar a aprendre’n de forma autodidacta, amb els Beatles, la Companyia Elèctrica Dahrma i els Pescadors de l’Escala com a referents. L’any 1996 va crear, amb amics de la seva colla d’Olesa el grup Arna du Ollu, grup de versions de Mike Oldfield i Luar na Lubre, amb el que va començar a incloure’hi composicions pròpies.

Un parell d’anys més tard, a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, va entrar en contacte amb el món de les dansa i la cançó tradicional i popular de la mà de’n Ramon Cardona i el grup nord-català Crescendo. Aquelles nits d’agost van ser inolvidables i el van marcar per sempre més.

A partir del setembre de 1998 va començar a assistir a tallers de danses i es va aficionar a recórrer les places de Manresa, Castellgalí, Terrassa, Santa Coloma de Gramanet i Barcelona aprenet noves danses, noves formes de ballar, noves formes de passar-s’ho bé i coneixent a nous amics que mai ha abandonat.

A la plaça de Castellgalí en Xavier es va incorporar amb la seva guitarra als músics que hi tocaven les danses en acústic i l’any 1999, juntament amb en Gregori Ferrer, va fundar Amanida Folk. Amb Amanida Folk, han amenitzat durant anys les ballades de la plaça de Castellgalí i, amb el temps han escampat la seva manera d’entendre la música i el ball arreu de Catalunya, combinant les danses de la Mediterrània amb nombroses composicions pròpies.

L’any 2004 comença a col·laborar amb en Ramon Cardona acompanyant-lo, entre d’altres llocs, al Grand Bal de l’Europe de Gennetines (França), la Festa del Flabiol d’Arbúcies o a la Vall del Baztan (Navarra). Aquesta col·laboració es va consolidar l’any 2006 passant a formar part de la família del grup Sants&Fot amb la seva veu i la guitarra.

Menú // Components